Neutralisation af kanin og gnaver

Neutralisation dækker over kastration af handyr og sterilisation af hundyr.

Grundene til at lade sin kanin eller gnaver neutralisere kan være mange: forhindre uønskede drægtigheder, ændring af adfærd eller forebyggelse af sygdomme. Læs mere nedenfor.

Hos Rødovre Dyreklinik bliver din gnaver neutraliseret i trygge og rolige omgivelser.  

Hvorfor skal kaniner neutraliseres? 

Vi anbefaler, at du lader din kanin neutralisere, hvis du ikke ønsker at bruge den til avl. Langt de fleste kaniner trives bedst efter neutralisation, da de vil udvise mindre parringsadfærd og dominans. Neutralisation er en forudsætning for at to hankaniner kan leve sammen og skal gøres inden de bliver kønsmodne. Selv ved hun-han par eller to hunner vil man få et mere harmonisk par når begge er neutraliserede og den territoriale adfærd dæmpes.

En anden meget vigtig årsag til at lade hunkaniner neutralisere, er at en stor andel udvikler kræft i livmoderen når de bliver ældre. Alle hunkaniner bør derfor steriliseres og gerne når de er mellem 4 og 6 måneder for bedst forebyggelse.

Hvorfor skal marsvin neutraliseres?

Kastration af hanmarsvin er en god idé hvis man skal have dem til at gå i flok med hunner. Kastration fjerner ikke deres instinkter og kastrerede hanner vil blive ved med at se andre hanner som konkurrenter og parre hunner når de er i brunst. Kastration er derfor heller ikke en løsning for at få to hanmarsvin, som ikke kan enes, til at gå sammen. I sådanne situationer, er det bedre at kastrere hannerne og lade dem få en eller flere hunner at gå med.

Det kan være nødvendigt at sterilisere hunmarsvin, hvis de har sygelige forandringer på livmoder eller æggestokke. I tilfælde af hormonforstyrrelser ved en særlig type af cyster på æggestokkene, er vi her på klinikken også erfarne i medicinsk behandling, som kan være et alternativ til operation.

Hos Rødovre Dyreklinik står vi klar til at rådgive dig, der overvejer at lade din kanin eller gnaver neutralisere. Vi giver os god tid til at tale positive indvirkninger og eventuelle bivirkninger igennem med dig.  

Kastration af kanin og gnaver 

Ved kastration fjernes gnaverens testikler. På kaniner fjernes testiklerne gennem et lille snit i pungen. På marsvin fjernes testiklerne via et lille snit i bugvæggen. Sidstnævnte metode er kendt for at give færre komplikationer hos marsvin. 

Sterilisation af kanin og gnaver 

Ved sterilisation af kanin og gnaver fjernes æggestokke og evt. livmoder gennem et snit i bugvæggen. Sterilisation er et større indgreb, hvorfor vi anbefaler, at du holder din kanin eller gnaver i ro de følgende dage efter operationen. Ligesom hos mennesker skal operationssåret have ro til pæn og hurtig heling.

Generelt om operationer af kaniner eller gnavere.

Indgreb som neutralisationer foregår i fuld narkose på vores professionelle operationsstue. Sikker anæstesi er en kerneværdi hos Rødovre Dyreklinik – både før, under og efter. Derfor lægger vi altid vægt på fuld overvågning og rolig opvågning i trygge rammer. Vi sørger for, at din kanin eller gnaver er korrekt smertedækket under hele processen, får væskebehandling og tilbydes mad lige så snart den vågner og kan spise selv. Vi har særlig fokus på at rådgive dig om dagene efter operation, så din kanin eller gnaver kommer sig bedst muligt. Husk at kaniner og gnavere IKKE må faste inden en operation.

Book en konsultation

Vi står klar til at tage imod dig og din gnaver.

Positive virkninger ved neutralisation:

  • Nedsat parringsadfærd. 
  • Mindre dominerende adfærd. 
  • Undgå uønskede drægtigheder.
  • Forebyg livmoderkræft hos kaniner