Immunsystemet består af en medfødt og en erhvervet del
Den medfødte del er uspecifik og yder øjeblikkelig beskyttelse mod fremmede mikroorganismer, f.eks. virus og bakterier.
Den erhvervede immunitet er mere kraftfuld og mere specifikt rettet mod de mikroorganismer, som det medfødte immunsystem tidligere har mødt. Dette fungerer ved at immunsystemet danner specifikke immunceller og antistoffer, som er parate til at bekæmpe disse mikroorganismer, hvis de kommer igen.
Vacciner har netop deres effekt på det erhvervede immunsystem, så det danner de ønskede antistoffer og immunceller mod de uønskede sygdomme, som vi har vaccineret imod, f.eks. kattesyge.
Når en killing fødes får den modermælk fra moderkatten. Hvis moderkatten er vaccineret, så indeholder modermælken antistoffer, der beskytter katten i de første 8-12 uger af dens liv. Killingen kan først selv danne antistoffer, når de moderlige antistoffer ikke længere beskytter. Dette er årsagen til at man ikke må vaccinere for tidligt i killingens liv, da man så ikke opnår den ønskede effekt af vaccinen.
Derfor anbefaler vi at killingen vaccineres, når den er 12 og 16 uger. Nogle gange får vi killinger ind, som er vaccineret ved 8 ugers alderen. Disse killinger bør stadig vaccineres, når de er 12 og 16 uger gamle, netop fordi at der kan være en risiko for at killingens eget immunforsvar ikke har kunnet danne antistoffer, fordi morens antistoffer stadig er der.