​    

Nyheder

RÆVENS DVÆRGBÆNDELORM

Der er i disse tider meget fokus på og snak om rævens dværgbændelorm (Echinococcus multilocularis), som er en lille bændelorm på 1-3 mm. Bændelormen er primært fundet i Jylland, men fødevarestyrelsen mener, at den er langt mere udbredt i landet.

Livscyklus; ormen behøver to værter, en mellemvært som typisk er en lille gnaver og hovedværten som typisk er ræve, og i visse tilfælde hunde. Ræven optager ormen ved at æde inficerede mellemværter. Når ræven er inficeret vil de voksne bændelorme etablere sig i tarmen hvor der kan være tusinder af orme uden at ræven har symptomer. Ormen udskiller æg i afføringen som optages at gnaveren. I gnaveren klækkes æg til larver der vandrer til leveren og laver en cyste. Gnaveren ædes af en ny ræv osv.

Det forholder sig anderledes med kat. Katten er ikke en naturlig hovedvært for E.multilocularis. Så selv om en kat æder mus er det sjældent at ormen etablerer sig i katten. Det betyder også at risikoen for, at mennesker smittes fra kat er ubetydelig.

Hunde er beslægtet med ræve og er dermed i risiko. Som beskrevet har hovedværten ikke nævneværdige symptomer.
Problemet opstår hvis vi mennesker kommer i kontakt med smitten, typisk via jord eller afføring - så bliver vi en slags mellemvært og kan få indkapslede cyster i kroppen. Det er vigtigt at huske, at risikoen er lille men hvis vi smittes er det meget alvorligt.

Derfor anbefales det at; -alle hunde der bruges til jagt, -gårdhunde og -hunde der løber frit og kan mistænkes for at æde små gnavere skal behandles forebyggende med receptpligtig ormekur hver 4. uge.


Desuden skal hunde på gravjagt vaskes efter hver jagt, mennesker skal være ekstra grundige med håndhygiejne efter håndtering af jord og afføring og endelig skal frugt og grønt skylles grundigt.


Endelig skal nævne at E.multilocularis er væsentlig udbredt i mellem og syd-europa så på rejser dertil er det vigtigt at ormebehandle hunden inden hjemrejse. 

Åbningstider

Mandag

​08:00 - 17:00​

Tirsdag​

​08:00 - 17:00​

Onsdag​

08:00 - 17:00​​

Torsdag​

08:00 - 18:30​​

Fredag​

​08:00 - 17:00​

​Tlf.: 36 70 42 06

Klinikken

Vi kan hjælpe med flere forskellige behandlinger på klinikken, blandt andet medicinsk og kirurgisk behandling af mindre husdyr.

Læs mere om hvad vi kan her.

​Rødovre Dyreklinik | Lucernevej 56 | 2610 Rødovre | Tlf.: 36 70 42 06| E-mail: info@roedovredyreklinik.dk